Saturday, 12 January 2013

Segmen: Saya Blogger Negeri Sabah





Pernah dengar lagu yang dinyanyikan oleh Kimin Mudin?

' Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu,
biru-biru hujung Kinabalu tengok dari jauh hati saya rindu.'

Dengar je lagu ni, confirm aku rindu dengan kampung Halaman kt Sabah, biasalah dah hampir 2 tahun di bumi Kenyalang ( Sarawak), tetapi hati tetap di Sabah.
Negeri yang di gelar Negeri di bawah bayu, mempunyai lebih dari 40 etnik dan keistimewaan sendiri.

Ingat ayat ini..
 'Boleh Bah Kalau kau' !!!!

 Jimmy Palikat -> si Anak Kampung
Stacy  (AF) -> Pelangi Senja
Adam (AF) -> Joget Lambak
Kimin Mudin -> Sayang Kinabalu

Seriously! Sabah memang great and Amazing, if tak percaya korang boleh lawat tempat-tempat yang jarang korang pergi, tak payah lah lawat shopping complex kt sabah, memang kalah lah jika di bandingkan dengan bandaraya Kuala Lumpur, better pergi lawat Pulau, Gunung Kinabalu, rasa kenikmataan Makanan seafood dan macam-macam Lagi!

INI DIA SERBA SEDIKIT MENGENAI SABAH

1.
Ini makanan tradisional kaum Bisaya, iaitu Ambuyat.. biasanya kami makan ambuyat ini menggunakan chop stick dan gaul dengan kuah atau sup supaya lebih sedap!

2.

Pernah makan Puding kelapa di dalam buah kelapa? i think Sabah je ada provide makanan macam ini, memang sedap, kalau kelapa ini sejuk lagi sedap, lagipun murah je lah, RM3.00 berbaloi kan?

3.

Gunung Kinabalu, Gunung tertinggi di Asia tenggara.

4.

Bangga tau , sebab Sabah + Malaysia ada Bunga terbesar di Dunia, iaitu bunga Rafflesia

5.

Pulau Sipadan, ingat cerita Duyung Malaysia? Hasil Karya KRU Production? ini lah tempat penggambaran filem tersebut, class!

6.

If singgah Sabah, Make sure beli Keropok ni, nama keropok ni KEROPOK AMPLANG !
sedapp! sedap! act ni keropok ikan.

7.

Undunk Ngadau, ini dia Ratu-ratu Sabah , mereka merupakan pemenang bagi UNDUK NGADAU iaitu ratu perayaan yang tidak asing lagi di sabah iaitu, Hari Kaamatan. :)

8.

Rumah Terbalik, terletak di Tamparuli Sabah, rumah ni memang terbalik, lain dari yang lain, uunfortunately pelawat tidak dibenarkan ambik gambar dalam rumah tersebut, kita sendiri kena pergi merasakan keseronokan tersebut..! if ada peluang :(

Jangan Lupa nak promote, lelaki-lelaki kt sabah memang Handsome-handsome belaka sebab kami ada banyak campuran, same goes to wanita dia,..so hopefully tade lagi buruk sangka terhadap Negeri Sabah, sebab negeri ini memang Unik !



Sekian dari saya, budak baru belajar, sila lawat blog saya semua :)



This is me :) Im Khairi :)











11 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^. selamat berkenalan kepada yang baru mengenali diri saya. Saya blogger dari terengganu tetapi sekarang menetap di melaka. jemput singgah ke rumah saya yang tak sebeberapa ini. Maaf juga lambat buat lawatan sebab sibuk dengan final exam..

    http://www.lokmanramli.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-terengganu.html

    ReplyDelete
  2. Singgah dari segmen y sama ^^
    dri Kelantan ^^ btw done follow awk!
    Jemput singgah sini gak yer ;)

    http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, saya dari segmen yang sama.. terjah dan follow awak sekali..

    jom datang ke blog saya, blogger Johor punya cerita :)

    http://www.irwanalessatyme.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  4. Salam.... Cik Putih blogger TERENGGANU. Datang blogwalking and follow disini. Sama-samalah kita memeriahkan dunia blogwalking. Ahikss... and also Good Luck.Wauu...CP teringin nak p sana. Jaln2 kat sana. Best jugak yer.

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    Psss...psstt... Jenguk sini gak :

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

    ReplyDelete
  5. Assalam..hye..dri segmen yg sama.. orang kita blogger kk sabah datang bertandang n follow u..jgan lupa melawat ke blog saya..^_^

    http://selendanqpelangi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Saya dari N9 ,Jemput ke blog saya , Bole ke bah ? Hihi

    http://nurhidayah-azami.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  7. datang dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya --- > http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  8. makanan laut die murah........nak pergi sana lagi... !
    heehehe :)

    ReplyDelete
  9. wah... jauhnyaaa... deno belum pernah sampai sana... huhu.. btw, deno dari semenanjung.. dari terengganu :) deno folow sini^^

    www.dayangdeno.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. dari segmen yang sama . dah follow awak . harap follow blog saya kalau sudi :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete

Thank You For Your Visit